Uluslararası evden eve nakliyat ; bireylerin çesitli sebepler ile ev eşyalarını ( zati eşya) farklı bir ülkeye taşıma işlemine denir. Başta basit bir işlem olarak gözükse de biraz zahmetli bir iştir. Gümrükleme, paketleme, sigorta ve varılan yerde teslimat şekli itibariyle yurtiçi evden eve nakliyattan farklıdır. Şimdi bu makalemizde sizlere yurtdışına taşınırken nelerin yapılması gerektiği, taşıma aşamaları, sigorta ve gümrükleme işlemlerinden bahsedeceğiz. Bu makale kafanıza takılan sormak isteyeceğiniz çoğu soruya cevap niteliğinde olacaktır.
Uluslararası evden eve nakliyat hizmeti isteyen müşterilerin yurtdışına taşınmaları değişkenlik gösterebiliyor. Mesela, Ayşe hanım doktora için giderken, Ahmet bey Ankara antlaşmasıyla Londra ‘ya iş kurmaya gidiyor. Ya da romantik adam Kemal bey eşinin topraklarına taşınmak istiyor. Diye listeyi çok uzatabiliriz…Fakat taşınma nedenleri farklı olsada çoğu kişinin taşınma süreci aynıdır.
Yurtdışına taşınan müşteri eğer daha önce yurtdışında yaşamamışsa oturum almak önce başvuru işlemlerini başlatır ve akabinde taşıma firmasıyla iletişime geçer. Oturum işlemleri tamamlandıysa evini taşıtmak için uygun bulduğu firma ile sözleşme bekler. Eğer müşterinin zaten 2. bir vatandaşlığı var ise direk işlemleri başlatabilir. Genel olarak müşterilerde araştırma yaparken ki ilk kriter Türkiye’den mi eşyaları taşıtsak yoksa gideceğimiz yerden mi alsak şeklinde olur. Bu soru içinde ayrıca bu makalemizi okuyabilirsiniz. Makalede de belirtildiği üzere eşyaları taşıtmak zaman olarak da , fiyat olarak da daha uygun gözükmektedir. Bütçesine göre firma arayan müşterilerin tek kriteri fiyat değil tabi ki, firmanın güvenilir olması, kurumsal olması ve verdiği hizmet seçeneği. Bunların hepsi müşterilerin firmayı seçmede ki faktörler. Bizler bunları da göz önünde tutarak potansiyel müşterilerimiz için en iyi çözüm olmayı hedefliyor ve bu yolda çalışmalarımızı sürdürüyoruz.
Şimdi sizlere taşıma aşamalarından bahsedeceğiz. Diyelim bu taşıma işleminde Ali Bey’in evini İstanbul’dan Frankfurt’a taşıyoruz. Ali bey ile anlaşmamız halinde öncesinden bir expertiz arkadaşımız Ali beyin evine gidip eşyalarının listesini alıyor ve hizmet detayından bahsediyor. Bu arada çoğu kişinin yaptığı hata expertizden net m3 ölçümü beklemesi, burada en önemli faktörlerden birisi de bu. Çünkü hiç kimse ne kadar tecrübeli olursa olsun gelip ev eşyalarınıza bakıp net bir m3 sonucunu bildiremez , çünkü ev eşyalarınız sadece kolilerden veya ölçüleri net olan ürünlerden oluşmaz. Bu yüzden biz İnter Lojistik olarak tüm müşterilerimize net ölçümün eşyalar araca yüklendiği zaman sizin evinizin önünde sizler ile birlikte yapacağımızı bildiriyoruz. Şimdi Ali bey ile anlaşıldı ve evine belirlenen günde taşıma için gelindi. Tüm eşyalar Gardolap’tan kitaplara, kırılacak eşyalardan elbiselere kadar taşınabilir bir duruma getiriyoruz. Dolap içerisinde ki elbiseler dikey askılı kolilere, kırılacak eşyalar bubble ile sarılıp 60*40*40 (0,096m3) ebatlarında ki kolilere konuluyor, mobilyalar de monte edildikten sonra patpat denilen 3cm kalınlığında ki havalı naylonlar ile sarılıyor. Köşeli ürünler masa gibi mesela köşebent dediğimiz silikonlar ile sarılıp patpatlar ile sarılıyor. Tüm bunlar yapıldıktan sonra tüm paketli malzemeler ve koliler 8mm kalınlığında ki streçler ile tekrar sarılıyor. Yaptığımız bu paketleme ile eşyalarda olası deforme ihtimalini minimize etmiş oluyoruz.
Uluslararası evden eve nakliyat ev taşımalarında eşyaların paketlenmesi en önemli kriterlerden birisidir. Şimdi eşyaları paketledik, sıra taşımaya geldi. İnter Lojistik olarak eşya alım ve teslimatlarında tır kullanmıyoruz. Transfer araçlarımız eşyalarınızı adresinizden alıp depomuza getiriyor ve bu şekilde tırlara yükleniyor. Akabinde Avrupa dağıtım merkezimi olan Giessen / Almanya’da ki depomuza boşaltılıyor. Bu arada Ali Bey’i de unuttuk. Biz bu işlemleri yaparken Ali Bey’den istediğimiz bazı evraklar var. ( pasaport – kimlik fotokopisi, vekaletname onayı noterden, ikametgah nakil belgesi ve oturum kartı) Bunları hazırlayan Ali Bey’in yeni adresinde beklemekten başka yapması gereken bir şey bulunmamaktadır. Şimdi biz eşyaları paketledik, araca yükledik, depoya getirdik ve tıra yükledik. Sıra geldi gümrüklemeye biz Ali Bey’in temin ettiği evraklar ile beyannameleri açıyoruz ve tırımız yola çıkıp Almanya’da ki depomuza geliyor. Orada ki arkadaşlarımız eşyalarınız etiket numaralarına uygun bir şekilde daha öncesinde gönderilmiş liste ile check ederek depoya boşaltıyorlar. Almanya daki operasyon sorumlumuz Ali Bey ile iletişime geçip eşyalarını getirmek için müsait zaman istiyor ve eşyaları Frankfurt’ta ki adresine teslim ediliyor. Arkadaşlar eşyaları evin içerisine boşaltıp tüm kurulum işlemlerini yapıyorlar ve çöpe atılması gereken paketleme materyallerini toplayıp işlemi tamamlıyorlar. Şimdi diyelim ki Ali Bey’in oturum işlemleri uzun sürdü ve Ali Bey eşyalarınıda evden çıkartmak istiyor bu nokta da İnter Lojistik İstanbul’da ki depoda 1 ay ücretsiz depo desteği vermekte, geri kalan aylarda ise belirli ücret karşılığında eşyaları muhafaza etmektedir. Ya da Ali Bey eşyaların hemen gelmesini istedi fakat Frankfurt’ta ki evinde tadilat işi çıktı o zaman da eşyaları Giessen ‘de ki depomuzda 1 ay ücretsiz bekletebiliriz. Şimdi Ali Bey’e yeni yerleşim yerinde mutlu olmasını diler, yeni başlangıçların ilk adımı olarak niteleyebileceğimiz taşınma işleminden memnun kalmış olmasını temenni ederiz.
Kısaca Notlar ;
- Taşıma süresi Almanya, Avusturya, Fransa, Hollanda, Belçika, İsviçre için 14/16 gündür. İngiltere için 18/21 gün, İspanya, İtalya, İsveç, Norveç için 16/18 gün. Amerika, Kanada, Avustralya için 5 haftadır.
- Tüm aşamalar sigortalıdır.
- Fiyatlar m3 , teslimat şekli, mesafe ve taşınma zamanına göre değişkenlik gösterir.
- C-3 yetki belgeli özmal araçlarımızla taşıma yapmaktayız. ( Ulaştırma Bakanlığı’nın zorunlu kıldığı uluslararası zati ev ve ofis eşyalarının taşınması için zorunlu olan belge türü)
- Araçlarımız mobilya taşımacılığına uygun dorse ve kasalardan oluşmaktadır.
- Tüm çalışanlarımız İnter Lojistik bünyesinde çalışan Profesyonel bireylerdir.
Sizlere bu makalemizde uluslararası taşımalardan İstanbul – Frankfurt taşımasını baz alarak anlattık. Bir sonra ki makalelerimize de göz atarak daha detaylı bilgi edinebilir ve – veya müşteri hizmetleri ile iletişime geçerek gerekli bilgiyi alabilirsiz. Bu arada Ali Bey’in eşinin de sorduğu üzere Nohut, Bulgur, Tarhana hepsini taşıtabilirsiniz